pedalogiskt.blogg.se

Välkommen till en blogg som vänder och vrider på det mesta som har med pedagogik i förskolan att göra.

Digital teknik på våra villkor

Publicerad 2014-08-13 18:01:18 i Allmänt,

Det slår mig att när vi pedagoger ska tipsa varandra om lämpliga pedagogiska appar är många av dessa av upprepningstyp där du exempelvis ska para ihop rätt bokstav med rätt bild, eller lägga geometriska former i något slags motsvarighet till knopp pussel. Man kan bara göra rätt och fel, det finns inga egna sätt att lösa uppgiften. Gör man fel blir man dessutom korrigerad av ett irriterande ljud eller en röst. Gång på gång får barnen erfara att det viktigaste här i livet är att lyda och göra rätt.

Jag har länge tänkt på varför vi har andra kriterier på apparnas egenskaper än vårt övriga material på förskolan. Vi skulle aldrig tillåta att klossarna i bygg och konstruktionshörnan ljudligt korrigerade barnen för att de byggde fel, eller att man bara får bygga ett grönt slott annars passar inte klossarna ihop. Jag tänker att vi måste ställa samma krav på egenskaper av appar som vi gör på resten av vårt material. Det man tagit ställning för när det gäller material ska återspegla sig i den digitala världen.

Avsaknaden av forskning kring vilka effekter den digitala tekniken har på barnens lärande och kring hur den bör användas gör förskolan till en arena av personligt tyckande. Ofta hör jag argument som "men vi har den här appen hemma till barnen och de lär sig massor av den". När min dotter var 1,5 år lärde hon sig räkneramsan 1-20 och från 20-1 av att titta på Musses klubbhus. Det berättigar ändå inte att överlåta lärandet på förskolan till Walt Disney. Vi ska ju stå för något annat. Min erfarenhet säger mig att världen svämmar över av konform upprepnings inlärning, inte minst via media, jag tror vi tryggt kan lämna den biten därhän och satsa mer på innehåll och fördjupning i det vi erbjuder.

Jag tänkte bjuda på hur vi använde våra iPads och mina bästa appar. Vi har tagit ställning för att våra iPads ska vara kreativa verktyg likställt med penna och papper samt hjälpmedel för pedagogisk dokumentation och modersmålsstöd. När vi landade i det beslutet var det som en sten släppte från våra axlar. Helt plötsligt kunde vi motivera varför tekniken var bra för våra barn, vi slutade att ställa äggklockor för vi skulle aldrig avbryta ett barn som målar. Vi kunde se hur barnen möttes i tekniken snarare än att isolera sig och vi såg en ökad stolthet för sitt modersmål och en nyfikenhet för andras. 




I vår pedagogmapp finns appar som vi pedagoger använder dagligen i vårt arbete med barnen och med pedagogisk dokumentation. Pages och keynote känner de flesta till. Templates är ett tillägg till pages, den innehåller mallar som kan vara till hjälp om du vill skapa broschyrer, affischer och liknande. Jag tycker den liknar Microsoft publisher. Audiomemo är en riktigt bra diktafon app som klarar av flera timmars inspelning med hög ljudkvalitet. Ivoice är också en diktafon app, men denna översätter det man säger till skrift. Toppenbra när barnen vill att man skriver ned långa egenpåhittade sagor eller om du har dyslexi. Camera+ är ett ovärderligt hjälpmedel för att korrigera bilder som blivit för mörka eller oskarpa.



Många pedagoger är väl förtrogna med iMovie och den kräver oftast ingen presentation. Imotions är en app där du gör animationer genom att de foton du knäpper sätts ihop till en film. Det kan se ut som att rummet städar sig själv eller att legofiguren fått liv.  I Puppetpals HD kan man göra sagor med hjälp av skådespelare och olika bakgrunder. I betal versionen kan man lägga in egna foton både som bakgrund och skådespelare. Vi använder den funktionen mycket till reflektion med barnen. De kan med foton på sig själv återberätta en promenad vi varit på exempelvis. Puppet pals2 är en ny version på samma tema, men här kan figurernas munnar röra på sig när man talar och kroppen rör sig när man förflyttar figuren. Video star är en riktig favorit både hos stora och små. Den kommer bäst till sin rätt med en projektor. Barnen ser sig själva när korta musikvideor spelas in. Man kan välja en mängd effekter som kalejdoskop, att det snöar på barnen eller att skärmen blir tvådelad så att man måste leta efter de punkterna rummet där man kan gå i och ur bilden. Explain everything är en mångsidig app som också passar bra både till reflektion och i skapandet av berättelser. Barnen kan rita, lägga in bilder, filmer osv. samtidigt som du kan spela in och följa deras process.



Vi har valt tre appar som barnen kan göra böcker i. Little story creator är en mycket enkel variant som är gratis. Den är bra om böckerna inte behöver skrivas ut. Book creator är välkänd. Den har många funktioner man kan lägga in foton, rita, spela in ljud och skriva och man börjar från ett tomt papper. My story fungerar på samma sätt, men det finns även en del färdiga figurer att lägga in. En del barn behöver inspiration för att komma på en historia.


I musik har vi mixat appar att lyssna på musik i och att göra musik med. Peka och sjung och sånglekar innehåller kända barnvisor. Nalle är skapad av Malmö symfoni orkester. Man kan trycka på olika saker i Nalles landskap och lyssna på musik. Ljudgrytan är skapad av Sånger över sundet. Man har kombinerat Svenska, Norska och Danska i ett och samma äventyr. I Fingertip maestro finns olika instrument att skapa musik av. Här har man lyckats få till en vacker klang på instrumenten. Musiken man skapar kan spelas in och användas i både iMovie och videostar eller som vilken ljudfil som helst. GarageBand är även den välkänd av de flesta. Stor möjlighet att skapa musik. I paint music kan man med en pensel måla fram vilka instrument som ska användas och hur länge de ska låta. Sedan läggs ljudfilerna ihop till en låt. Den här appen är så pass ny för oss att vi inte hunnit utvärdera den ännu. Audiorap omsätter det du säger till musik. Väldigt spännande, men tyvärr kan man inte spara och använda sig av sångerna senare.




I språkmappen finns sådant som kan vara bra för modersmålsstödet. Knacka på och Så gör prinsessor har en inspelningsfunktion vilket gör att du kan översätta böckerna till ett annat språk. En del språk är svåra att hitta material till via AppStore, det gäller framförallt språk som inte är officiellt erkända exempelvis kurdiska. Cirkus och The moon är interaktiva sagoböcker som redan är inlästa på ett tiotal språk. Man byter språk enkelt i appen. Say Hi är en app som översätter det du säger från ett språk till ett annat. Det kan bli lite tokigt i översättningen ibland, men det är en jättebra app för att bli nyfiken på andra språk. Soundtouch är en pekboksapp där du kan byta språk. Det finns många att välja på. Pooki-Booki är en annan pekboksapp, men här kan du göra egna inläsningar till bilderna. I appen Story book gör du digitala böcker av dina vanliga böcker och läser in dem på det språk du önskar. Mycket enkelt och användarvänligt. Memorim är det välkända rim memoryt i digital form.




Här är förresten ett exempel på hur en av våra mappar för modersmålsstöd kan se ut. Jag försöker hitta bilderböcker, sånger och memory på varje språk. Memory är viktigt för att motverka isoleringen vid modersmålsstödet. Ett memory kan alla delta i, sedan lär man sig nya ord på spännande språk på köpet.



Med appen QR Reader läser man av QR koder man hittat, i Crafter PRO gör man egna koder som andra kan läsa av. Via Croak it!  Gör man de ljudfiler som behövs för att göra koder med enbart ljud. Fotobabble är en app där du kan göra filer med både ljud och bild till visuella QR koder.



Som fotoappar har jag valt Aviary, Pic collage och Fotospelet. Aviary är en redigeringsapp där man kommer direkt till kamerarullen när man öppnar appen. Det gör den lite extra användarvänlig. Sedan kan man förbättra, lägga på filter och roliga objekt som hattar och mustascher. Pic collage används för att göra bildcollage av sina foton. Fotospelet är ett memory där man kan göra egna memoryn med hjälp av egna foton samt tala in ord till bilden. Denna app används också till modersmålsstöd. 




I den här mappen har jag samlat appar som alla ger en blandning visuella, taktila och auditiva upplevelser. De fungerar alla bäst tillsammans med en projektor. 



Här har jag samlat lite övriga skapande appar. I Kids Canvas kan man designa pärlplattor. Ritningarna går sedan att skriva ut, med hjälp av transparenta pärplattor kan barnet sedan överföra sin digitala pärplatta till en verklig. Ritplatta och Fingerpaint är digitala pennor och papper. Ritprata är mest till för att enkelt återberätta en händelse.

Jag tror att många pedagoger känner sig osäkra inför den nya digitala tekniken. Jag upplever att det leder till en snudd på övertro inför att lära via digital teknik. Misstolka mig rätt, tekniken i sig är fantastisk och öppnar upp för många nya lärande situationer. Men jag tror att en app inte är bättre på att lära barnen bokstäver än vad du som pedagog är. Det lär man bäst i ett sammanhang, i sin närmiljö i ordbilder och namn som är bekanta. Det kan man i sin tur sedan arbeta med i den digitala tekniken. Upprepnings metoder där kunskapen nöts in har visat sig ha god effekt på kort sikt, men mindre god i det långa loppet. Ta kontroll över tekniken, vad vill du att den ska bidra till? Är det möten? Är det nyfikenhet? Är det skapande? Och vilka krav har ni på ert övriga material, ska det vara öppet och utforskande? Ska det finnas möjlighet att lösa uppgifter på flera sätt än enbart ett? Låt era ställningstaganden avspegla sig i det.









Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria

Jag arbetar sedan 2010 som ateljerista och utvecklingspedagog i Huddinge kommun. Jag brinner för att utveckla och undersöka verksamheten.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela